Reakcje alergiczne na skażone mlekiem produkty mleczne ad

W ciągu kilku minut jej wargi, twarz i język stały się opuchnięte, a uogólnione pokrzywki i obrzęk stawów rozwinęły się. Była leczona podskórnym epinefryną i domięśniową hydroksyzyną w izbie przyjęć. Ponieważ w przeszłości dziewczynka zjadła tego rodzaju hot doga bez złych skutków, matka ponownie karmiła ją niewielką porcją hot doga tydzień później, z podobnymi wynikami. Próbki hot-doga i bułki zostały zapisane, a następnie przeanalizowane pod kątem obecności białek mleka. Pacjent 3, dziesięciolatek, miał dwie reakcje alergiczne po zjedzeniu jedzenia uważanego za pozbawione mleka. Kilka minut po zjedzeniu małej ilości bolońskiej (Oscar Mayer), obrzęku naczynioruchowego, wycieku z nosa i nasilonego swędzenia i rumienia jego przewlekłego wyprysku rozwinęły się. Miesiące później druga reakcja nastąpiła po zjedzeniu 120 ml (4 oz) mrożonego deseru (Rice Dream, Imagine Foods, Palo Alto, CA). W ciągu 15 minut na twarzy i ustach pojawiły się zmiany pokrzywkowe, a następnie wyciek z nosa, świszczący oddech i duszność. W obu przypadkach podawano doustnie difenhydraminę w domu, a następnie wymagał podskórnej adrenaliny w izbie przyjęć.
Pacjentka 4, dziewięcioletnia dziewczynka, zjadła od 60 do 120 ml (2 do 4 oz) zamrożonego tofu (tofulitu) i prawie natychmiast wystąpiło uogólnione swędzenie i ból brzucha. W ciągu kilku minut rozwinęła się biegunka, świszczący oddech i duszność. Dostała domięśniowo adrenalinę w domu, a następnie została hospitalizowana.
Pacjent 5, sześcioletni chłopiec, kilkakrotnie jadł kanapki zawierające bolońską lub hot-doga (Oscar Mayer) w lutym 1990 r. Za każdym razem, gdy odczuwał pieczenie w jamie ustnej i gardle, pokrzywka i wymioty w ciągu dwóch minut po wgraniu na kanapkę; był leczony z powodzeniem doustną difenhydraminą.
Pacjent 6, pięcioletni chłopiec, zjadł jedną łyżeczkę tuńczyka (Acme, Malvern, Pa.); w ciągu pięciu minut rozwinął się obrzęk okołooczodołowy, zaczerwienienie twarzy i skurcz oskrzeli. Był leczony doustnie hydroksyzyną i nebulizowanym albuterolem w domu i otrzymał dalsze leczenie w izbie przyjęć.
Metody
Przygotowanie próbki
Jedna próbka zamrożonego tofu, jedna puszka tuńczyka i jedna wołowina hot-dog zostały przywiezione do naszej kliniki przez pacjentów do analizy. Inne mrożone desery, które pacjenci często spożywali jako substytuty lodów, były kupowane w lokalnych supermarketach.
Hot Dog został pocięty na małe kawałki, a następnie zmielony w blenderze do tkanek. Surowy ekstrakt rozpuszczalnego białka przygotowano przez dodanie 200 ml soli fizjologicznej buforowanej fosforanem i kołysanie homogenatem przez noc w 4 ° C. Po odwirowaniu zawartość białka w supernatancie oznaczono za pomocą komercyjnego testu (Bio-Rad Laboratories, Richmond, Calif).
Tuńczyk zapakowano w wodny roztwór, który badano bezpośrednio pod kątem obecności białek mleka. Próbki mrożonych deserów po prostu rozmrożono przed oznaczeniem. Wszystkie próbki rozcieńczono 1: do 1: 10 000 w soli fizjologicznej buforowanej fosforanem, zawierającej 0,5 g albuminy jaja kurzego i ml Tween-20 (monolaurynian polioksyetylenosorbitolu) na litr, w razie potrzeby w celu dostosowania zawartości białka w ramach ograniczeń testu.
ELISA
Królicze przeciwciała przeciwko kazeinie (białka mleka nierozpuszczalne przy pH 4,6), serwatka (rozpuszczalne białka mleka) i całe mleko krowie zostały dostarczone przez K
[więcej w: trabekuloplastyka laserowa, zaburzenia integracji sensorycznej u dzieci, migotanie w oku ]