Trendy w poziomach cholesterolu w surowicy od 1980 do 1987 r. – Badanie serca w Minnesocie ad 6

Jeśli przyjmie się 2-procentowy spadek takiej śmiertelności w przypadku każdego 1-procentowego zmniejszenia stężenia cholesterolu w surowicy, to samo obniżenie stężenia cholesterolu spowoduje 5-procentowy spadek umieralności z powodu choroby wieńcowej w tej społeczności26. Dokładny wpływ tych niższych poziomów cholesterolu w surowicy. śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca jest nieznana, biorąc pod uwagę, że stosunek cholesterolu całkowitego do HDL pozostał niezmieniony w tym okresie. Wcześniej podawaliśmy spadek o 0,13 mmol na litr (5 mg na decylitr) w średnim stężeniu cholesterolu w surowicy od 1973-1974 do początku lat 80. w Twin Cities.17 Podobny spadek zaobserwowano w skali kraju od 1970 do 1980,27, chociaż poziomy cholesterolu były o około 0,21 do 0,26 mmol na litr (8 do 10 mg na decylitr) niższe u mieszkańców miast partnerskich niż w kraju. Jeśli przyjmiemy równoległe trendy, odkrycia mieszkańców Minnesoty w latach 80. XX wieku mogą świadczyć o trwającym w całym kraju obniżeniu poziomu cholesterolu i hipercholesterolemii.
Świadomość społeczna na temat poziomu cholesterolu w surowicy wzrosła dramatycznie w latach 80. Efekt badania przesiewowego cholesterolu jest widoczny ze zwiększonej liczby mężczyzn i kobiet w każdym wieku, którzy znali swoje wartości cholesterolu. Świadomość była większa u starszych uczestników, albo dlatego, że byli bardziej zmotywowani, albo dlatego, że wykonali więcej pomiarów. Ponadto dokładność zgłaszanych wartości poprawiła się o 0,45 mmol na litr (18 mg na decylitr) u mężczyzn i 0,07 mmol na litr (2,6 mg na decylitr) u kobiet. Należy jednak zauważyć, że pomimo tych udoskonaleń znaczna liczba uczestników pozostała nieświadoma poziomu cholesterolu lub zgłosiła to niedokładnie w połowie lat osiemdziesiątych. Inni badacze wykryli podobną poprawę wiedzy publicznej i świadomości wysokiego poziomu cholesterolu w próbach krajowych z lat 1983-1981.10, 28
Narodowy Program Edukacji Cholesterolowej zalecił złożony program interwencji dietetycznych i farmakologicznych dla pacjentów wysokiego ryzyka15, 16 Niefarmakologicznych interwencji (diety o niskiej zawartości tłuszczu i programów odchudzających) zaleca się jako wstępne leczenie przez co najmniej pierwsze sześć miesięcy po diagnoza. Leczenie farmakologiczne zaleca się pacjentom, u których poziom lipidów jest stale podwyższony. Nasze dane pokazują, że lekarze z Minnesoty wydają się postępować zgodnie z tymi zaleceniami. Diety niskotłuszczowe i programy odchudzające zalecano większości pacjentów, u których leczono hipercholesterolemię. Należy jednak zauważyć, że nawet dwie trzecie uczestników z podwyższonym poziomem cholesterolu nie było świadomych hiperlipidemii i nie byli poddawani leczeniu. Ogólna częstość leczenia wzrosła znacząco, o około 2 punkty procentowe, w latach 1980-1982 do 1985-1987, przy znacznie większych wzrostach w starszych grupach wiekowych. Ponadto zmieniono schemat leczenia. Na przykład w ciągu pięciu lat nastąpił prawie dwukrotny wzrost stosowania leków i programów ćwiczeń fizycznych. Należy zauważyć, że dane te zostały zebrane zanim nowsze środki obniżające poziom cholesterolu stały się powszechnie dostępne i mogą nie odzwierciedlać dokładnie obecnych wzorców recepty29. Podobną poprawę w świadomości lekarzy i leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu zaobserwowano na poziomie krajowym.
[przypisy: dexacaps, toxo igg cena, lek bez recepty na trądzik ]